News@Nyenrode | November 2016
Online version click here
 
Newsletter
November 2016
Beste relatie,
 
Voor de medewerkers maar ook voor alle alumni is veel te beleven geweest in november. Nu de maand bijna voorbij is en nieuwe evenementen zich aandienen, zijn er enkele onuitwisbare herinneringen overgebleven. De twee alumni, Henjo Hielkema en Milly ter Heege hebben me volledig ingepakt met hun grappige verhalen uit het verleden. Het leuke vond ik dat ze zelf maar al te goed beseffen dat het verleden achter ons ligt, maar met elementen uit dat verleden komen die ik ook graag voor de toekomst zou willen bewaren. En dan onze nieuwe hoogleraar Nick van Dam. Gedurende het gehele college heeft hij ons geboeid gehouden. Probleemloos en met de nodige humor. Een paar dagen later, op zondag, was er in het Koetshuis een klassiek concert met een uitvoering die in het Concertgebouw niet zou misstaan. En dit alles gewoon op Nyenrode in een maand tijd.

Waar ik bijzonder trots op ben is de nieuwe minor voor geneeskundestudenten die we samen met VUmc doen. Dat is echt onderwijsinnovatie die ik nergens eerder heb gezien. Interessante samenwerking ook, want hier ontmoeten private en publieke instituten elkaar met een succesvol programma. Oh ja, dan is er ook nog iets met Times Higher Education rankings. We zitten in de top 3 van universiteiten waarvan de afgestudeerden door het bedrijfsleven worden gevraagd. Waar een kleine universiteit toch groot in kan zijn.

Miša Džoljić
 
Rector Magnificus
Minor voor dokter-bestuurder
Het VU Medisch Centrum en Nyenrode Business Universiteit zijn de eerste opleiders in Nederland die gezamenlijk een volwaardige minor Leadership and Management aanbieden voor geneeskundestudenten. Het zorglandschap is sinds de introductie van marktwerking in het zorgstelsel flink in beweging. Verschillende stakeholders in de zorg bepalen in meer of mindere mate hoe het stelsel en de bekostiging ervan functioneert. Deze dynamiek brengt leiderschaps- en organisatievraagstukken met zich mee voor directeuren en bestuurders van zorginstellingen.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Oratie Nick van Dam
Mensen moeten een leven lang blijven leren om ervoor te zorgen dat ze van waarde blijven op de arbeidsmarkt. Dat bepleitte prof. dr. Nick van Dam tijdens zijn oratie “Learn Or Lose”, waarmee hij op vrijdag 25 november 2016 het ambt van hoogleraar Corporate Learning and Development aan Nyenrode aanvaardde. Volgens Van Dam staan we aan het begin van een industriële revolutie waarop door zowel bedrijven, overheden en werknemers onvoldoende wordt ingespeeld. Voorafgaand aan de oratie vond de Learning & Development Innovation conference plaats.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Emeritaatsrede Fred Lachotzki

Professor Fred Lachotzki neemt afscheid als hoogleraar Corporate Strategy. Ter gelegenheid van zijn aftreden als hoogleraar zal hij een rede uitspreken getiteld: "Pleidooi voor een toekomst". De plechtigheid vindt plaats op woensdag 30 november 2016 om 16.00 uur in het Pfizer Auditorium. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Aanmelden via beadle@nyenrode.nl

Dies Natalis
Maandag 21 november 2016 vierde Nyenrode Business Universiteit dat het 70 jaar geleden is opgericht. Tijdens de 70e Dies Natalis van de universiteit spraken zowel alumni van eerdere lichtingen als een student van de nieuwe generatie. Dit jaar was er uiteraard veel aandacht voor de afgelopen 70 jaar, maar met de blik gericht op de toekomst.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Accreditatie MBA
De MBA-programma’s van Nyenrode Business Universiteit zijn opnieuw geaccrediteerd voor de maximale periode van vijf jaar door de internationaal hoog aangeschreven accreditatie-organisatie Association of MBAs (AMBA). De persoonlijke benadering, alumni betrokkenheid en life long learning werden door AMBA onder meer aangemerkt als onderscheidende kenmerken van de Nyenrode MBA.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Employability top 3
Het wereldwijd gelezen magazine Times Higher Education heeft een lijst uitgebracht waarbij recruiters konden aangeven van welke universiteit zij het liefst afgestudeerde studenten werven. Dit wordt ook wel ‘employability’ genoemd. Op deze lijst staat Nyenrode Business Universiteit op de derde positie in Nederland.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Keuzegids oordeelt positief over BSc Accountancy
Op dinsdag 15 november jl. is de Keuzegids Universiteiten 2017 verschenen. De Bachelor of Science in Accountancy is als wo-bachelor opleiding van Nyenrode meegenomen en scoort een mooi cijfer van 7.2: de studenten loven niet alleen de lesstof en docenten, maar prijzen ook de aandacht voor de beroepsvaardigheden en vooral de ruime aandacht voor wetenschappelijke vorming.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Onderzoek ‘professional skepticism’ accountants
Om een hoge controlekwaliteit te kunnen leveren moet een accountant beschikken over een professioneel-kritische instelling. Een gebrek aan professional skepticism heeft veel van de bekende schandalen in de accountantswereld veroorzaakt. Dr. Olof Bik RA (Nyenrode Business Universiteit) en dr. Reggy Hooghiemstra (Rijksuniversiteit Groningen) deden onderzoek naar de impact van tradities, gebruiken, waarden, religie en ongeschreven sociale regels en concluderen dat internationale cultuurverschillen van invloed zijn op professional skepticism.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Boek over fraude
Op 24 oktober verscheen het boek 'Fraude en fraudebestrijding in Nederland'. Dit is het eerste integrale overzichtswerk op het gebied van fraude en fraudebestrijding waarin wetenschappers én praktijkmensen de belangrijkste aspecten van fraude, fraudepreventie en fraudebestrijding analyseren. Nyenrode-hoogleraren Bob Hoogenboom en Marcel Pheijffer maakten onderdeel uit van de hoofdredactie van het boek. Daarnaast werkten zij, en ook Henk Langendijk en Edgar Karssing, als auteur mee aan de publicatie.
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Young Captain Award
Maarten Meijs, Managing Director van Talpa Global, is de winnaar van de Young Captain Award 2016. Deze nationale erkenning voor de meest getalenteerde zakelijke leiders in het Nederlandse bedrijfsleven werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Meijs ontving de award uit handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden op Paleis Het Loo te Apeldoorn. Samen met de andere twee finalisten krijgt hij de mogelijkheid om het New Board Program van Nyenrode Business Universiteit te volgen.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Nyenrode Community App
De Nyenrode Community App is gelanceerd en te vinden in de appstores van Google en iTunes. Met de app kunnen Nyenrodianen contact met elkaar zoeken als ze bij elkaar in de buurt zijn en elkaar toevoegen als contact. De app is bedoeld voor studenten en alumni die een programma aan Nyenrode langer dan drie maanden volgen of hebben gevolgd, en voor medewerkers die in loondienst van Nyenrode zijn.
Nyenrode Sports Inc. en Japan
In oktober reisde de tweede lichting van het Sports Leadership Program van Nyenrode af naar Japan om daar hun tweede module te volgen met het thema Smart and Sustainable Olympics. Ze reisden mee met een handelsmissie die werd geleid door VWS Minister Edith Schippers en in het teken stond van de Olympische Spelen die in 2020 in Tokyo worden gehouden. Op dinsdag 22 november ontving Nyenrode Sports Inc. een delegatie van het Japans Paralympisch Comité op landgoed Nyenrode. 
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Best in Business Award
De winnaar van de Best in Business Award 2016 is René Wiersma, enterprise architect bij Yenlo. Hij deed onderzoek naar de manier waarop bedrijven, en independent software vendors (ISV’s) in het bijzonder, een succesvolle IoT-onderneming kunnen opzetten. Wiersma ontdekte dat organisaties er moeite mee hadden om waarde te putten uit het Internet of Things (IoT).
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Etiquettediner accountancy
Op donderdag 27 oktober jl. vond het jaarlijkse evenement voor excellente studenten en docenten van de accountantsopleiding plaats. Dit jaar kregen de top-25 studenten en de beste docenten van het jaar 2015-2016 een etiquetteworkshop aangeboden met een 4-gangendiner in een restaurant op Michelinster-niveau: Tante Koosje in Loenen aan de Vecht.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Nyenrode en DAL Group verkennen samenwerking
Op 31 oktober en 1 november verwelkomde Nyenrode een delegatie van de DAL Group in de hoop om een zakelijke samenwerking aan te gaan. De DAL Group is het grootste en meest gediversifieerde conglomeraat van Soedan, en gespecialiseerd in sectoren van onderwijs tot de landbouw, auto-industrie en gezondheidszorg. Nyenrode en de DAL Group bespraken de mogelijkheid van samenwerking op het gebied van onder meer executive education en research & development.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
+31 (0)346 291 211
Facebook   Twitter   Linkedin   Google Plus   Youtube