News@Nyenrode | Maart 2016 NL

Online version click here
 

NEWSLETTER

March 2016
Beste relatie,
 
Vermoedelijk heeft elk bestuur een moeizame relatie met rankings en accreditaties. Bij mij is dat niet anders. Ik kijk er wel naar, maar probeer ze tegelijkertijd te negeren en niet het beleid constant aan te passen aan de getalletjes die her en der worden gepubliceerd. Accreditaties zijn namelijk momentopnames en rankings geven een plaats op een schaal aan die niet altijd relevant is voor een universiteit.

Een mooi voorbeeld is de Financial Times-ranking en onze Modulair Executive MBA. Deze MBA is buitengewoon succesvol maar zal nooit bijdragen aan de FT-ranking, omdat de studenten niet in cohorten afstuderen. Alleen opleidingen waarvan een klas samen begint en ook de opleiding samen eindigt, worden betrokken bij de waardering van de universiteit door FT. Natuurlijk vind ik dat jammer maar we gaan onze opleiding daarom echt niet stoppen.

Er zijn ook uitzonderlijk veel rankings voor Business Schools. Het is nauwelijks te overzien. Soms worden we zelfs gecomplimenteerd met een bijzonder goede plek in een ranking waar we niet aan hebben meegedaan. Maar ook bij bekende rankings is een daling of stijging mogelijk, doordat de regels voor een ranking zijn veranderd, zodat zelfs een trend over vele jaren weinig meer zegt. Kortom, we kijken er naar en we bestuderen het, maar laten we ons niet van slag brengen door dalingen maar ook niet door stijgingen. Het gaat om langetermijnresultaten. Kijkend naar die langetermijnresultaten kan niemand er om heen dat de Beste Masters in Management-, Controlling- en Accountancy-opleidingen op Nyenrode worden gegeven. De Keuzegids Masters 2016 is daar duidelijk over.

Zoals gebruikelijk zijn de onderwerpen in deze nieuwsbrief divers. Niet alles kan ik benoemen maar twee zaken wil ik benadrukken. De benoeming van Nick van Dam is een bijzondere benoeming, omdat het gaat over leren in het breedste zin van het woord. Dit is een ongelofelijk belangrijk thema voor een universiteit die zich zo focust op excellent onderwijs. We zijn erg blij dat hij Nyenrode als hoogleraar zal versterken.

Het tweede dat ik graag onder de aandacht breng, is een uniek concert dat op de avond van Goede Vrijdag in het Koetshuis zal worden uitgevoerd door topmusici. Het is absoluut de moeite waard dat bij te wonen en hopelijk zien we elkaar die avond.

Miša Džoljić
Rector Magnificus
Best Masters
Op 2 maart verscheen de Keuzegids Masters 2016, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.). De full-time en part-time Master in Management-opleidingen van Nyenrode waren net als de afgelopen jaren wederom de beste van Nederland. Dat geldt ook voor onze Masters in Controlling en in Accountancy. De Executive Master of Finance & Control is ook weer zeer positief beoordeeld en scoort een 8,0. Nyenrodes Master in Fiscaal Recht, van start gegaan in 2014, is nu al de beste deeltijdopleiding op dit gebied.
>> LEES MEER
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Nick van Dam
Dr. Nick van Dam is sinds 1 februari aangesteld als hoogleraar Corporate Learning and Development aan Nyenrode. Samen met Els van der Helm van McKinsey heeft hij onderzoek gedaan naar de invloed van slaap op leiderschapsgedrag. In februari verschenen hierover berichten in toonaangevende internationale media als Harvard Business Review, McKinsey Quarterly en de Wall Street Journal.
Innovatie in toerisme
Reisbrancheorganisatie ANVR verbindt zich voor vijf jaar aan Nyenrode Business Universiteit met de nieuwe leerstoel “Innovatie in Toerisme”. Het onderzoek binnen de leerstoel vindt plaats vanuit het Center Marketing & Supply Chain Management. Het eerste aandachtsgebied van het onderzoek is marketing, maar de leerstoel zal zich hiertoe zeker niet beperken.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Onderzoek Corporate Governance Code
In opdracht van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft Nyenrode Business Universiteit ook dit jaar het nalevingsonderzoek uitgevoerd onder beursgenoteerde vennootschappen. Net als vorig jaar blijkt uit de resultaten een hoge naleving van de Code, variërend van 97,15% onder lokale fondsen tot 100% onder AEX-genoteerde fondsen.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Purpose of the Corporation
Maandag 15 februari 2016 heeft op Nyenrode een besloten rondetafelconferentie plaatsgevonden met als titel ‘The Purpose of the Corporation’. De Dutch Roundtable was georganiseerd door het Nyenrode Corporate Governance Instituut in samenwerking met het internationale 'for purpose' advocatenkantoor Frank Bold, dat ook in andere steden in de wereld dergelijke ronde tafel organiseert. De uiteindelijke bevindingen worden aan de Europese Commissie gepresenteerd.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Elective Effective Chairman
Nyenrode geeft zowel in het New Board Program als in de Nyenrode Commissarissen Cyclus extra aandacht aan de rol van de ‘chairman’ (de president-commissaris/voorzitter Raad van Toezicht). Die is van grote betekenis voor het goed functioneren van de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen. De elective is een aanvullende opleiding en bestemd voor voorzitters van een RvC/RvT en voor hen die hiervoor zijn genomineerd of hiervoor in aanmerking komen.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Mensa opgeknapt
In februari opende horecapartner Vermaat de deuren van de verbouwde Mensa waar studenten, medewerkers en bezoekers van Nyenrode met elkaar kunnen lunchen en dineren. De Mensa heeft nu een meer eigentijdse uitstraling, flexibel in te richten ruimtes en een verbeterde akoestiek en klimaat.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 OVER SNF
Nieuwe directeur SNF
Met ingang van 1 maart is Tanja Beerens-Visser aangetreden als directeur van Stichting Nyenrode Fonds (SNF). SNF helpt alumni bij het ondersteunen van studenten die anders niet de financiële middelen zouden hebben om op Nyenrode te studeren. SNF werft ook fondsen voor investeringen in de universiteit en het landgoed.
>> meer OVER SNF
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
MBA International Case Competition
Nyenrode werd tijdens de 35e editie van de John Molson MBA International Case Competition vertegenwoordigd door Remi Bode, Lisanne Fijnheer, Jasper Kroon en Alexandros Visser. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door studenten van de John Molson School of Business aan de Concordia University in Montreal (Canada). Het team van Nyenrode won de eerste twee rondes en haalde vervolgens met twee keer verlies en eenmaal gelijkspel bijna de halve finale.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Open dag BSc in BA
Op 13 februari vond de derde van een reeks open dagen van de BSc in Business Administration plaats, die in augustus op de campus van Nyenrode van start gaat. De opkomst was wederom goed en ook een aantal internationale studenten kwam naar Nyenrode om meer informatie te krijgen over de opleiding. Voor de volgende open dag, die gepland staat op 9 april, is ook al veel animo.
>> aanmelden
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Life as a Nyenrodian
In de blog-reeks “Life as a Nyenrodian” delen full-time MSc in Management-studenten en deelnemers aan de International MBA hun ervaringen. Zij schrijven over onderwerpen als het campusleven, studeren aan onze universiteit en hun visie op het dagelijks leven in Nederland (eten, reizen, gezondheidszorg enzovoort).
>> lees DE BLOGS
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Nr 1 op managementboek.nl
Het boek van Bas Kodden ‘Word een held’, associate professor in Leadership & Management aan Nyenrode, stond in februari op nr. 1 van de best verkochte boeken op de website managementboek.nl. Het boek biedt aan de hand van praktisch toepasbare managementtheorieën en persoonlijke ervaringen een stappenplan aan om een HELD (Hoog Energieke Leidingnemende Doener) te worden.
Invloedrijk op LinkedIn
Nyenrode staat in de top 50 van meest invloedrijke merken op LinkedIn ter wereld op het gebied van educatie op nummer 26. De score laat met name zien in hoeverre de content van de artikelen en berichten op de Newsroom van Nyenrode via LinkedIn, worden gedeeld en gewaardeerd.
>> LinkedIn-account
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Digitale transformatie
De deelnemers aan de eerste leergang IT Regie Management van Nyenrode en InterExcellent hebben vanuit verschillende invalshoeken de actuele problematiek behandeld waarmee IT-managers zich bezighouden. In het boek “IT Regie en Digitale Transformatie”, onder redactie van prof. dr. Lineke Sneller RC, zijn de samenvattingen van hun papers opgenomen. Het boek is op 18 februari gepresenteerd.
>> LEES MEER
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
International Advisory Board
Op 3 februari werd de eerste vergadering van de Nyenrode International Advisory Board gehouden in kasteel Nyenrode. Aan bod kwamen onder meer de internationalisatiestrategie en het internationale productportfolio van Nyenrode. De International Advisory Board werd in 2015 opgericht en is de opvolger van de international boards voor India en China van Nyenrode.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Jan Bots nieuwe Associate Dean
Prof. dr. Jan Bots, hoogleraar controlling is per 1 februari benoemd als nieuwe Associate Dean Degree Program. Hij volgt prof. dr. Désirée van Gorp op die zich meer op haar onderwijs- en onderzoekstaken op het gebied van International Business wil richten.
Ivo De Loo nieuwe Research Director
Prof. dr. Ivo De Loo, hoogleraar Management Accounting and Control en Program Director van Nyenrodes PhD-programma, is benoemd als Research Director. Hij neemt per 1 maart het stokje over van prof. dr. Roland Speklé.
Klassiek Paasconcert
Op vrijdag 25 maart 2016 vanaf 20:15 uur is het Koetshuis van Nyenrode het toneel voor het Paasconcert The Pocket Passions van het Dudok Kwartet. The Pocket Passions geeft stem aan vier verschillende componisten uit vier verschillende stijlperiodes die in hun werk verwijzen naar de tijd rond Pasen.
>> lees meer
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
+31 (0)346 291 211
Facebook   Twitter   Linkedin   Google Plus   Youtube