News@Nyenrode | September 2015
Online version click here
 
Newsletter
September 2015
Beste relatie,
Dit is de eerste editie van de nieuwe e-mail nieuwsbrief van Nyenrode Business Universiteit, bedoeld voor studenten, alumni, medewerkers en andere geïnteresseerden. U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u bent aangemerkt als een belangrijke relatie van de universiteit. Deze nieuwsbrief zal ongeveer 10x per jaar verschijnen. Mocht u eventueel wijzigingen met het oog op de verzending van deze nieuwsbrief wensen, dan kunt u dat hieronder aangeven.
Kinderombudsman Marc Dullaert bij Opening Academisch Jaar
Op 7 september ging het nieuwe Academisch Jaar voor Nyenrode Business Universiteit van start. Keynote speaker van de ceremonie was Kinderombudsman Marc Dullaert, die in zijn speech inging op de toekomst van de nieuwe generatie kinderen en de rol die wetenschap daarin kan spelen.
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
147 studenten FT MSc in Management
De nieuwe lichting (24) van het full-time MSc in Management programma is van start gegaan met 147 deelnemers. 139 Van hen zitten nu al in het Pre-Master programma. De overige 8 studenten beginnen in januari 2016 meteen aan de Master-fase. De talentvolle studenten hebben zeer diverse achtergronden. Er zitten elf verschillende nationaliteiten in de klas.
Oratie Bo van der Rhee
Veel bedrijven missen kansen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Er is winst te halen in de samenwerking tussen de disciplines Marketing en Operations Management. Dit stelt prof. dr. Bo van der Rhee in zijn oratie ‘Innovate or Perish’ waarmee hij de Leerstoel Operations Management accepteerde op 27 augustus aan Nyenrode Business Universiteit.
 
Prof. dr. van der Rhee heeft voor zijn onderzoek vanuit zijn vakgebied Operations Management met marketingspecialisten de discipline Product Development onderzocht. Aanleiding voor het onderzoek is het dikwijls tekortschieten van de samenwerking tussen de disciplines Marketing en Operations bij productontwikkeling. De kwaliteit van deze samenwerking is cruciaal voor succesvolle productinnovaties. Belangrijk hierin is dat Marketing en Operations afstemmen wat technisch mogelijk is en of er vraag is vanuit de markt.
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Ander type controllers
Door de toenemende vraag naar voortschrijdend financieel inzicht en de hogere snelheid van besluitvorming is er behoefte aan een ander type controller. Controllers kunnen hun invloed op strategische beslissingen vergroten door zich assertief op te stellen. Dat stelt Hans ten Rouwelaar in zijn proefschrift, waarmee hij op 31 augustus promoveerde op Nyenrode Business Universiteit.
 
Hans ten Rouwelaar richt zich in dit proefschrift op de rol die controllers spelen bij besluitvorming van het management. Deze ‘support-rol’ is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, doordat informatie sneller gaat en besluiten sneller genomen moeten worden. Daarnaast wordt het boekhouden en achteraf rapporteren steeds vaker overgenomen door de automatisering van systemen, waardoor controllers zich kunnen richten op de strategie van het bedrijf. Hans ten Rouwelaar zegt hierover: "Bedrijven verwachten dat controllers nu ook toekomstscenario’s financieel door kunnen rekenen en kunnen uitleggen wat de gevolgen daarvan zijn. Dat is een heel ander vakgebied en vereist ook een ander type controller."
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Claim Your Chair
Stichting Nyenrode Fonds (SNF) heeft het project ‘Claim Your Chair’ geïnitieerd met het doel om via de sponsoring van stoelen de leeromgeving voor de studenten te verbeteren. Alle opbrengsten worden gestoken in het verbeteren van de installatie van moderne educatietechnologieën en de inrichting van collegezalen.

Inmiddels zijn er meer dan 70 stoelen gefinancierd en twee collegezalen heropend. Voor een donatie van € 500 of meer, zal de naam van de donateur (met eventueel een citaat naar keuze) worden gegraveerd in een stoel in collegezalen 102 en 104 in het De Rooij-gebouw.

Bekijk welke stoelen er nog beschikbaar zijn op
chairs.nyenrode.nl.
Studenten organiseren TEDxNyenrodeUniversity
Op 3 oktober vindt de eerste TEDxNyenrodeUniversity plaats op in het koetshuis op Nyenrode. De bijeenkomst heeft als thema 'Bouwstenen voor de toekomst'. Aan bod komen innovaties binnen verschillende zakelijke disciplines die aan de basis van veel grotere veranderingen liggen. Dit evenement is een initiatief van studenten en wordt ondersteund door Nyenrode Business Universiteit en haar alumni-netwerk. 
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Sports Leadership Program van start
Op 7 september ging het Sports Leadership Program van start. Voor de eerste lichting hebben zich topsportcoaches en bestuurders, alsook ambitieuze ex-sporters en ondernemers aangemeld. Zo nemen Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert en wielerploegleider Steven de Jongh deel, net als Sjoerd Marijne en Max Caldas, beide hockeybondscoach voor respectievelijk het Nederlands dames- en herenelftal.
 
Meer informatie over het Sports Leadership Program op www.nyenrodesports.com/SportsLeadership
Lean Leadership Program
Op 10 september lanceerde het Nyenrode Lean Institute het Lean Leadership Program. Het programma is op maat gemaakt voor organisaties die Lean hebben geïmplementeerd en Lean-werken naar een volgend niveau willen brengen. Het Lean Leadership Program heeft een exploratief karakter met de organisatie als vertrekpunt. Aan de hand van bouwstenen wordt er samen met de ‘Lean leiders’ uit de betreffende organisatie een programma ontworpen. De deelnemers worden intensief begeleid door ervaren Lean-trainers en -coaches.

“We zien dat veel organisaties met Lean pragmatisch aan de slag gaan maar dat er vanuit het management onvoldoende begrip is hoe Lean management moet worden ontwikkeld en hoe het moet groeien binnen organisaties,” vertelt Lean mastertrainer Fred Schoon. “Er zit een gevaar in dat mensen denken dat het verbeteren van processen bij de mensen op de werkvloer ligt en niet bij de leidinggevenden. Lean management is echter een proces van alles en iedereen, altijd en overal."
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Eerste editie PhD-conferentie
Tijdens de eerste editie van de PhD-conferentie op 16 september waren hoogleraren, onderzoekers en PhD-studenten bijeengekomen om actuele academische vraagstukken te bespreken en feedback te geven op onderzoeksvoorstellen, paper-voorstellen en PhD-theses.

In de keynote-speech sprak primatoloog prof. dr. Jan van Hooff over sociaal gedrag bij dieren en mensen. Ter afsluiting was een paneldiscussie georganiseerd, waarin de rol van wetenschappelijk onderzoek in de academische wereld werd besproken.
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Afstuderen International MBA
Op 18 september vierde Nyenrode samen met 40 talenten uit de hele wereld het voltooien van hun International MBA programma. De studenten hadden een zeer gevarieerde achtergrond en kwamen uit landen als China, Chili, India, Italië, Rusland en Turkije. Peter Korsten, Partner enVP bij IBM Global Business Services was de keynote speaker bij de plechtigheid.
 
Tijdens de afstudeerceremonie werden Valedictorian en de Student of the Year bekend gemaakt.

Valedictorian of the year: Yu Zhang uit China

Student of the year: Abhishek Saraf uit India

Prof. dr. Désirée van Gorp is voor het tweede opeenvolgende jaar verkozen tot Professor of the Year. Zij was onder meer de drijvende kracht achter de 'Meet the CEO' sessies waarin de MBA-talenten kennis konden maken met
top executives van verschillende bedrijven.
Zomerstage burgemeester
Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht heeft op maandag 10 augustus Nyenrode Business Universiteit bezocht in het kader van een reeks zomerstages. Dit initiatief, jaren geleden door de burgemeester zelf gestart, is bedoeld om de organisaties en mensen in zijn gemeente beter te leren kennen.
 
Tijdens de zomerstage op Nyenrode heeft burgemeester Witteman onder meer een vergadering bijgewoond van het College van Bestuur, diverse studentenfaciliteiten bezocht, de tuindienst geholpen met het snoeien van de rozentuin en kreeg hij een rondleiding over het landgoed en in het Kasteel. Hierbij sprak de burgemeester zijn waardering uit over de aandacht die Nyenrode aan het cultureel erfgoed en het studentenleven op de campus besteedt.
  
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Beste docenten Accountantsopleiding
Programmadirecteur Olof Bik maakte tijdens het Docentenseminar Accountancy op 15 september de namen bekend van de docenten die volgens de accountancystudenten de beste docenten in het collegejaar 2014-2015 waren.
 
In de Propedeuse ging de prijs naar Guus van der Weijden. Ad Antonius werd als docent van het jaar gehuldigd voor zijn colleges binnen de hoofdfase van de Bachelor. De beste docent in de Master was Paul van Batenburg, docent Applied Business Research (ABR) en scriptiebegeleider Bestuurlijke Informatieverzorging. Sietze de Leeuw, de beste docent in de Post Master, wordt door studenten omschreven als een fijne docent, iemand die snel en goed terugkoppelt aan studenten en het onderwijsbureau. Er was ook nog een eervolle vermelding voor een aanstormend talent: Mark Spaander. Spaander is sinds najaar 2014 docent.
 
Wat is hun geheim?
>> lees het hier
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
 

 
  
Agile Organizations
Bij Nyenrode University Press is het boek "The Secret of Agile Organizations" verschenen van prof. dr. Gijs van Bussel, Ralph Jacobs en ir. Marijn Tielemans. De auteurs beschrijven hoe organisaties Agile Talent Management kunnen inzetten als belangrijkste geheime middel om optimaal gebruik te maken van hun Human Capital.
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Principles for Responsible Management Education
Nyenrode Business Universiteit heeft zich aangesloten bij de Principles for Responsible Management Education (PRME), een initiatief door de Verenigde Naties. Het initiatief stimuleert wereldwijd maatschappelijk verantwoord ondernemerschap in academische opleidingen en wetenschappelijk onderzoek. Met de ondertekening verbindt Nyenrode zich aan de zes principes van PRME, die een kader vormen voor universele waarden in educatie en onderzoek.
 
  
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus
Young Bilderberg Conferentie
Op 3 september werd op Nyenrode Business Universiteit de Young Bilderberg Conferentie georganiseerd, die dit jaar in het teken van transitie stond. De jaarlijkse conferentie is voor en door een nieuwe generatie toekomstige leiders georganiseerd die willen bijdragen aan een betere en duurzame wereld. Tijdens het evenement werd antwoord gegeven op hoe je als persoon en organisatie steeds weer kan voorbereiden op continue mondiale veranderingen.
Tijdens het evenement werd gebruik gemaakt van interactieve communicatietools, zodat de deelnemers innovatie aan den lijve konden ervaren. De deelnemers konden via hun mobiel vragen stellen aan de sprekers en hun mening geven aan de hand van polls. De gastsprekers tijdens het evenement waren onder meer Matthijs Bierman (Triodos), Olof Bik (Nyenrode Business Universiteit), Berndt Kodden (Friesland Campina), Bas Rookhuijzen (Google), Hein Schreuder (DSM), Gillian Tans (Booking.com), Patrick Vierveijzer (Leaseplan Nederland) en Richard Wagenmakers (KPMG).
>> lees verder
Facebook Twitter LinkedIn GooglePlus

Tentoonstelling Diederik Stevens


Van 4 september tot en met 22 november 2015 is op Nyenrode Business Universiteit de solo-expositie “Back at Nyenrode” van kunstenaar/Nyenrode-alumnus Diederik Stevens te zien.
De tentoonstelling, die is georganiseerd door Art Fund Nyenrode, kent een twintigtal werken. Die schilderijen geven tezamen een representatief, gloedvol overzicht van de wereld van Stevens, oftewel zijn beleving van de ons omringende ‘elementaire ongereptheden’. Ook is enig nieuw werk te zien, geïnspireerd door zijn recente reis door Alaska.

Diederik Stevens (1960) begon zijn BBA-studie aan Nyenrode in 1979. Na een carrière in het bedrijfsleven volgde Stevens zijn levenslange passie en richtte hij zich volledig op zijn kunstenaarschap. Zijn expressieve schilderkunst is inmiddels met veel succes in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder in het Grand Palais van Parijs.

>> LEES VERDER

+31 (0)346 291 211
Facebook   Twitter   Linkedin   Google Plus   Youtube